- De Franse startup Alan voert een extreem transparant personeelsbeleid. Alle individuele salarissen en bonussen zijn openbaar.
- Werknemers maken elke week een zelfevaluatie.
- CEO Jean-Charles Samuelian wil geen vergaderingen met meer dan drie personen tegelijk
- Samuelian gelooft in een bedrijfscultuur waarin medewerkers erop vertrouwen dat collega’s goede beslissingen nemen.
Als CEO van een startup ben je veel tijd kwijt aan het aannemen van mensen, zorgen dat je bedrijf schaal krijgt en het regelen van financiering. Maar het is minstens zo belangrijk om te waken over de bedrijfscultuur, zodat het makkelijker wordt om werknemers te behouden.
Dat is de les van Jean-Charles Samuelian, CEO en mede-oprichter van de Franse software-startup Alan. Alan werd in 2016 opgericht en biedt online ziektekostenverzekeringen aan. In vier jaar tijd is het bedrijf gegroeid naar 164 werknemers.
Samuelian is trots op de bedrijfscultuur van zijn startup. Het bedrijf heeft gemiddeld drie werknemers per jaar verloren in de afgelopen vier jaar, ondanks de groei en de enorme toename in het aantal medewerkers.
De CEO gelooft sterk in wat hij “gedeelde verantwoordelijkheid” noemt bij het nemen van beslissingen. “Als leider heb je mensen nodig in wie je vertrouwen hebt dat ze de juiste beslissingen nemen. Ook moet je ervoor zorgen dat iedereen in een bedrijf het vertrouwen heeft dat collega’s goede beslissingen nemen”, vertelt hij Business Insider.
“Alles gaat snel. We groeien en hebben financiering. We moeten hier zorgvuldig mee omgaan en zorgen dat werknemers nog steeds het gevoel hebben dat ze erbij horen.”
Transparantie over salarissen, elke week zelfevaluatie
De startup heeft een extreem transparant beleid. Alle individuele salarissen, vergoedingen, bonussen en aandelen zijn volledig ter inzage beschikbaar voor werknemers. De CEO legt belangrijke bedrijfsbeslissingen uit in maandelijkse bijeenkomsten met de medewerkers.
Dit alles draagt volgens Samuelian bij aan het lage verloop. "Mensen willen zich gewaardeerd voelen. Volgens mij blijven werknemers, omdat we beslissingen uitleggen en omdat we om de mentale gezondheid van medewerkers serieus nemen."
Werknemers vullen elke week een zelfevaluatie in. Doel is om de vinger aan de pols te houden en na te gaan of de werkdoelen van de werknemer in lijn zijn met die van het bedrijf.
Samuelian wil verder geen vergaderingen met meer dan drie mensen tegelijk. Hij moedigt het personeel aan om ideeën onderling te delen en te discussiëren via online tools.
Na de oprichting werd Alan de eerste nieuwe zorgverzekeraar in Frankrijk sinds 1986. Samuelian schat dat de Franse markt alleen al zo'n 46 miljard euro waard is. Het plan voor dit jaar is om buiten Frankrijk verder te groeien, in Spanje en België. Samuelian verwacht dat dit eind 2020 gaat gebeuren. Die uitbreiding zal ervoor zorgen dat er dit jaar zo'n 80 werknemers bijkomen.
"Wij maken tijdens het wervingsproces duidelijk hoe onze cultuur eruit ziet. We willen geen mensen die voor ons willen werken, omdat we een coole startup zijn. We willen mensen die helemaal voor onze missie gaan", aldus Samuelian.